Badanie wody do celów konsumpcyjno-przemysłowych jest procesem dwuetapowym polegającym na analizie wody pod kątem fizykochemicznym oraz bakteriologicznym.

Badane własności fizykochemiczne wody to najczęściej: przewodność elektryczna, twardość ogólna, barwa, mętność, odczyn pH, zawartość żelaza, manganu, azotanów, azotynów, związków amoniaku, a także siarczków i chlorków. Metody laboratoryjne fizykochemicznego badania wody opierają się na analizie instrumentalnej: reakcjach barwnych z odczynnikami, spektroskopii itd. Bakteriologiczna analiza wody obejmuje wykrywanie takich drobnoustrojów jak bakterie grupy coli, escherichia coli, paciorkowce kałowe itp.

Zajmując się wodą wodociągową zadowalające rezultaty daje badanie wody pod kątem fizykochemicznym. W przypadku własnych ujęć rekomendowane jest pełne badanie wody. Oba badania wody dają pełny obraz jakości wody i są punktem wyjścia przy doborze odpowiedniej aparatury uzdatniającej wodę u klienta końcowego. Na podstawie samego fizykochemicznego badania wody można określić prawdopodobieństwo występowania w badanej wodzie szkodliwych mikroorganizmów. Obecność dużej (wykraczającej poza normy) ilości związków takich jak azot amonowy, azotany, azotyny może wskazywać na istnienie bakterii. Powyższe związki powstają jako produkty metabolizmu organizmów żywych i są ważnymi wskazówkami dla laboranta.

Następnym krokiem po stwierdzeniu obecności w wodzie związków azotowo-amonowych powinna być pełna bakteriologiczna analiza wody. Tak przeprowadzone badanie wody daje gwarancję rzetelnego doboru aparatury uzdatniającej wodę i jej niezawodnego działania przez wiele lat.

Cennik kompleksowych badań wody pod adresem: https://www.klarsan.pl/uslugi/analiza-wody/