wpływ twardej wody na jakość kaw i herbat

Woda idealna do kawy i herbaty – czyli jaka?

Kawa czy herbata? – to główne pytanie, które pojawia się, kiedy chcemy kogoś u siebie ugościć. Założymy się, że wśród Czytelników znajdziemy wielu miłośników kawy i fanów aromatycznych herbat. Warto jednak pamiętać, że na smak i zapach tych gorących napojów swój wpływ ma także woda. Jaka powinna być, by idealnie podkreślić aromat parzonych kaw i herbat?

Aromatyczna kawa na idealny poranek

Wiele osób chce przenieść aromat i smak kawy z najlepszych kawiarni do swojego domu. W końcu kto nie chciałby wypić rano pysznej kawy, która wywołuje uśmiech i pobudza. W związku z tym sięgamy po kawy ziarniste z najwyższej półki, kupujemy profesjonalne ekspresy do kawy.

Czasem zdarza się jednak, że nadal nie jesteśmy do końca usatysfakcjonowani. Skoro sprzęt i ziarna są najlepszej jakości, to w czym może leżeć problem? Najprawdopodobniej winę może ponosić jakość wody.

Na tą często nie zwracamy uwagi, a przecież to ona stanowi główną część naszych ukochanych napojów. Przez jej właściwości nie tylko może dojść do powstania napojów o niewystarczających walorach, ale także zniszczeniu może podlegać sprzęt do zaparzania kawy.

W Polsce głównym problemem, który pojawia się na terenie całego kraju, jest wysoki stopień twardości wody. Często lejemy surową wodę prosto do ekspresu do kawy, co nie jest dobrą praktyką.

Z wody może wytrącać się kamienny osad. Często osadza się na elementach mających styczność z wodą. W ekstremalnych przypadkach może dochodzić do przytykania się ekspresu lub konieczności wymiany niektórych części – to wiąże się z poniesieniem kosztów, ale nie o tym miała być mowa.

Trzeba być świadomym, że woda płynąca z kranu nigdy nie jest w czystej postaci, czyli H2O. Znajdują się w niej substancje takie jak: chlor, twardość wody, żelazo, etc. Warto zwrócić uwagę na kilka czynników.

Twardość wody

Jeśli chcemy pić naprawdę aromatyczną i pyszną kawę, musimy zwrócić uwagę na stopień twardości wody. Kiedy w wodzie jest za dużo magnezu i wapnia, bukiet smakowy kaw znacznie ubożeje. Ogólna twardość wody powinna wynosić średnio 70 – 140 mg CaCO3/l. Znacznie dokładniej bariści określają ilość konkretnych substancji. Ilość magnezu w wodzie do parzenia kawy powinna wynosić od 4 do 30 mg/l, natomiast ilość wapnia powinna wynosić 5 do 20 mg/l.

Wskaźnik TDS

Kolejną ważną właściwością wody jest wskaźnik TDS, czyli suma rozpuszczalnych substancji w wodzie. Im wskaźnik TDS jest wyższy, tym mniej aromatów w kawie. Przez dużą ilość minerałów kawa może wydawać się płaska w smaku. Przez dużą ilość substancji aromaty nie mają miejsca by się uwolnić.

Tutaj należy utrzymać balans, ponieważ za mała ilość substancji rozpuszczonych w wodzie sprawia, że kawa może sprawiać wrażenie cierpkiej w smaku.

Idealny TDS to 150 mg/l, natomiast są wyznaczone widełki 75 – 250 mg/l.

Właściwe pH

Warto utrzymać neutralne pH wody, czyli w granicach 7. Ta wartość nie jest łatwa do osiągnięcia w każdym przypadku, więc ogólne zasady mówią o tym, że pH nie powinno być niższe niż 6,5, ale nie powinno też przekraczać 7,5.

Jeśli odczyn będzie poniżej 6,5, kawa może wyjść kwaśna i pełna goryczy. Jeśli natomiast do parzenia wykorzystamy wodę zasadową, o pH wyższym niż 7,5, możemy wypić kawę gorzką i cierpką.

Woda na idealną herbatę

Podobnie jak w przypadku kawy, i tutaj najważniejszą rolę odgrywa twardość wody, wskaźnik TDS oraz odczyn pH. Twardość wody oraz wskaźnik TDS mają szczególny wpływ na transport substancji stałych z herbacianych liści do wody.

Twardość wody

Do większości herbat rekomenduje się zastosowanie miękkiej wody. Wyłącznie czarne herbaty z Cejlonu można parzyć w naprawdę twardej wodzie.

Woda o wysokim stopniu twardości sprawia, że na napoju zaczyna zbierać się osad, a sam napar ma nieciekawą barwę. Przy dużej zawartości jonów wapnia i magnezu herbaty tracą swój smak oraz tracą swoje dobroczynne właściwości dla zdrowia.

Odczyn pH

I w przypadku herbat bardzo istotne jest neutralne pH. Najlepiej, aby miało 7, jednak spokojnie możemy wykorzystywać wodę mieszczącą się w przedziale 6,5 – 8,5. PH powyżej 7,5 może sprawić, że napar będzie miał ciemniejszy kolor niż powinien. Z kolei pH poniżej 7 powoduje o wiele jaśniejszy kolor, niż powinniśmy uzyskać.

Wskaźnik TDS

Zbyt duża zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie może powodować metaliczny posmak herbaty. Brak minerałów w wodzie sprawia, że z liści nie mogą uwolnić się wszystkie substancje. Prawdziwi specjaliści od parzenia herbaty rekomendują, aby wskaźnik TDS był na poziomie od 50 do 150 ppm.

Pamiętaj, że woda musi być świeża i czysta!

Warto pamiętać, aby woda wykorzystywana do parzenia kaw i Herat zawsze była świeża i pozbawiona chloru oraz jego pochodnych. Kiedy woda długo stoi nabiera zupełnie innych właściwości, które wcale nie muszą być pozytywne dla gorących napojów. Mogą mieć wpływ na ich właściwości.

Skąd brać wodę o idealnych właściwościach do przygotowywania napojów?

Surowa woda najczęściej nie ma idealnych parametrów do tego celu. Z tego powodu najlepiej zastosować odpowiedni rodzaj filtracji. Woda powinna zostać dokładnie oczyszczona, pozbawiona chloru, jego pochodnych oraz substancji mających wpływ na właściwości organoleptyczne. Przy tym najlepiej jednak, aby w wodzie pozostała pewna część minerałów.

Dobrą propozycją na osiągnięcie takich efektów jest nowoczesny system odwróconej osmozy Ecoperla Profine Zero.

odwrócona osmoza Ecoperla Profine Zero

Dwie membrany osmotyczne założone wewnątrz urządzenia dokładnie oczyszczają wodą, jednak mieszacz pozwala na samodzielne ustalenie ilości minerałów w wodzie.

Domowa kawiarnia

Dzięki właściwie dopasowanym właściwościom wody płynącej z Twojego kranu już wcale nie musisz wychodzić do kawiarni czy herbaciarni, aby skosztować napoju o właściwym aromacie. Dzięki naszym wskazówkom już wiesz, jak uzyskać najlepsze efekty i zaskoczyć przyjaciół idealnymi kawami oraz herbatami.

3 komentarze

  1. Uwielbiam przepyszne i aromatyczne kawy. Za herbatą nie przepadam, jednak kawa to według mnie najlepszy napój, który wymyślono. Do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że jest tak dużo wytycznych związanych z jakością wody pitnej wykorzystywanej do zaparzania.

  2. No jest spora różnica w smaku, jak robię kawę z wody filtrowanej. Pomijając fakt, że nie muszę odkamieniać ekspresu. Smak kawy przyrządzanej z wody filtrowanej jest dużo głębszy i po prostu lepszy. Polecam 🙂

  3. Ja natomiast nie piję dużo kawy, bo po prostu źle się po niej czuję – może też przez fakt nietolerancji laktozy, a kawa bez mleka jest dla mnie cierpka. Jednak jestem miłośniczką wszelkich herbat – od zielonych, przez białe i czerwone, po wszelkie czarne 🙂 Nie wyobrażam sobie pić białej czy zielonej herbaty z twardą wodą, one jednak są bardzo delikatne w smaku i należy je zaparzać w odpowiedniej temperaturze. Tylko woda filtrowana! Najlepiej z odwróconej osmozy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.